Et hit til børnefødselsdagen – eller festen for de legesyge voksne
Står du for at skulle holde en fest lige om lidt? Måske fylder din datter 8 år og vil gerne have tivoli-tema? Eller måske skal I have teambuilding på arbejde, hvor alle skal igennem en række forskellige konkurrencer? Eller måske skal du blot holde havefest med alle naboerne og deres børn, og du vil gerne overraske med lidt ekstra. I så fald bør du altid tilføje en festlig og farverig pinata – den perfekte underholdning til børn og barnlige sjæle. Du drømmer ikke om, hvor meget både voksne og børn vil gå all in på at få hul på den smukke, farverige pinata.
Skikken minder til dels om vores fastelavnstradition med at slå katten af tønden – og så dog alligevel ikke. Begge dele har både en kæp og en slikfyldt beholder involveret, men historien bag de to traditioner er vidt forskellige.
Hvor stammer skikken fra?
Pinataen er en del af en gammel tradition, der kan tælles helt tilbage til det 16. århundrede. De fleste tror, at det er en mexicansk skik, men den stammer faktisk oprindeligt fra Kina, hvor den var en del af nytårstraditionen. Her blev pinataen i første omgang lavet som en køer, okser og vandbøfler, og man fyldte dem med en masse forskellige slags frø. Man slog herefter hul på dem med farvede kæppe og brændte det papir, de var dækket med. Asken blev gemt, for at den skulle bringe held til det kommende år. At slå pinataen ned betød, at man ville få en god høst i det kommende år.
Marco Polo bragte herefter skikken til Europa, hvor den fik navnet Pignatta, der betyder skrøbelig krukke. I stedet for frø fyldte man den nu med slik, nips og smykker.
De spanske erobrere bragte skikken videre til Latinamerika. Men her havde latinamerikanerne faktisk allerede deres egen skik. Aztekerne fejrede nemlig deres sol- og krigsgud ved at placere en krukke på en pæl, pryde den med farverige fjer og fylde den med værdigenstande. Man slog derefter krukken itu, og de værdigenstande, der faldt ud, blev ofret til sol- og krigsguden. Mayaerne havde derudover en leg, hvor de slog til en krukke på en snor med bind for øjnene.
Disse tre små skikke blev blandet sammen og er i dag, det vi kender som pinataen.
Pinata i dag
I dag er der i dag typisk tale om en meget farverig hul figur eller et dyr, som fyldes med slik og hænges i en snor. Herefter slår de tilstedeværende til den med en kæp samtidig med, at de har bind for øjnene. I dag er det et typisk mexicansk fænomen, og det er utænkeligt at forestille sig en mexicansk fødselsdag, uden at der er en pinata. De færreste i Mexico betragter pinataen som et religiøst fænomen, men derimod nærmere en uundværlig festlig fornøjelse. Den bliver således brugt ved rigtig mange forskelligartede festlige begivenheder, ligesom den altid er en del af Posadas ved juletid. Her er den typisk stjerneformet, da den skal symbolisere den stjerne, der ledte astrologerne til Betlehem.
Bonusinfo
Pinataen blev faktisk brugt af kristne missionærer til at forsøge at omvende indianerne til kristendommen. Da den oprindeligt var formet som en stjerne, sagde man, at den symboliserede de kristnes kamp for at overvinde Djævlen og det onde. Således repræsenterede stjernens syv takker de syv dødssynder, misundelse, vrede, dovenskab, fråseri, utugt, hovmod og gerrighed. Det, at man havde bind for øjnene, når man slog på den, skulle symbolisere en blind tro og vilje til at modstå og destruere fristelser og ondskab. Alt det, der var inde i pinataen, symboliserede belønningen fra Gud og Himlen.